lauantai 25. elokuuta 2012

In the net!

Muistan pienenä, kun isovanhempieni luona Pappa kutoi usein verkkoa. Verkko oli hauskasti kiinni patterin kulmassa tai ovenkahvassa ja sitä kudottiin televisiota katsellessa. Sehän näytti pienen tytön silmiin niin jännittävältä, että pitihän tuo taito opetella. Taisin silloin jopa oppia verkkoa kutomaan! Kun Pappa ei verkkoa enää myöhemmin paljon kutonut, itsekin taisin unohtaa koko homman...

Lastoja, käpy ja kalalankaa
Muutama viikko sitten siivoilimme vanhoja tavaroita ja voi vitsi mitä minä löysin!!! Tavaroiden keskeltä löytyi vanhat lastat ja käpy! Lastassa oli kiinni vielä joku pienen pieni verkontapainen.. todennäköisesti joku minun oma väkerrykseni. Hetken tutkiskeltuani sitä totesin, että ei enää mitään hajua mitä näillä piti tehdä. Voi ei.. Melkein ehdin pettyä, kuka minulle verkon kutomisen nyt opettaa?! (netissä ei muuten ole mitään aiheeseen viittaavaa....) Menin kotiin ja esittelin isälleni aarrettani. Perään sitten surkuttelin, ettei kukaan varmaan enää osaa mitään verkkoja kutoa, saati minulle opettaa, kun kaikki ostetaan kaupasta valmiina. Ette usko miten yllätyin, kun isäni alkoi huiskia käsillään ilmaa ja selittää miten verkko tehdään.. :D ISKÄ OSAA VIELÄKIN KUTOA VERKKOA!!! ..ja nyt osaan muuten minäkin! Ohje on nyt pakko piirtää kuviksi ja muistiin! Tätä en halua nyt unohtaa.

Lastan päähän kaiverretaan lastan numero

Eli lastan koko määrittää sen, minkä kokoisia silmiä verkkoon tulee. Näissä lastoissa ykkönen oli suurin ja kolmonen pienin. Yksinkertaisuudessaan silmukat "kierretään" lastan ympärille ja perään tehdään solmu. Lankaa jatketaan vaan solmimalla uusi lanka kiinni. (ei kuulemma purkaannu, vaikka vähän epäilinkin..) Sitten vaan "huiskitaan" menemään. :)

Tästä se lähtee ;)

Vielä pitää opetella miten aloitus tehdään ja eikun verkot vesille! :D

-Raitsu

1 kommentti:

  1. Tuo taito kannattaa laittaa ylös ja muistiin! Tuota ei missään nimessä kannata unohtaa <3.
    Kunpa itse osaisin ja kalastaisin.

    VastaaPoista